NOS: Europa wilde helemaal geen vrienden zijn met Turkije, maar is nu noodgedwongen”

In een aflevering van Nieuwsuur van afgelopen maandag stelde NOS-correspondent Arjan Noorlander in Brussel “dat Europa geen vriendschap met Turkije wil sluiten, maar nu Turkije hard nodig is in de strijd tegen het vluchtelingenprobleem, de EU toch noodgedwongen is vriendjes te worden met Turkije”.
Noorlander zegt dit na het gesprek van de Turkse president Erdoğan, die zich voor een staatsbezoek in België bevindt, met EU-president Tusk.

Erdoğan, die de EU eerder waarschuwde over een mogelijke vluchtelingenstroom vanuit Syrië als er niet werd ingegrepen door middel van het instellen van een bufferzone en toen geen steun kreeg daarin, komt nu naar Brussel om te horen wat de EU te zeggen heeft over deze kwestie en of Turkije hen hierbij kan helpen.

De EU wil dat Turkije nog meer vluchtelingen opvangt door meer asielzoekerscentra te bouwen in Turkije om ze niet te laten toestromen naar Europa. De Turkse president wil op zijn beurt steun in de strijd tegen terreurgroep PKK, die direct of indirect wordt gesteund door sommige Europese landen.

Erdoğan stelde tijdens het gesprek met Tusk Daesh (IS) terroristen gelijk aan PKK terroristen. De PKK staat op de lijst van terroristische organisaties, erkend door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie. “De Turken hebben ook een strijd tegen wat zij terroristen noemen van de PKK”, had Noorlander te zeggen op de vergelijking van Erdoğan.

Koerdische jongeren in Turkije melden massaal door diverse campagnes die zijn opgestart dat de “Koerdische” PKK helemaal niet opkomt voor de Koerden maar hen juist schaadt.

Volgens de NOS-correspondent moet er nu toch zaken gedaan worden met Turkije. “We moeten dingen aan hen toezeggen die we misschien jarenlang niet hadden willen toezeggen. Turkije wordt door die vluchtelingencrisis toch genoodzaakt een soort nieuwe bondgenoot te worden van de EU. Een vriendschap die de EU niet wilde, maar noodgedwongen is toch te sluiten”, had Noorlander te melden.

Turkije heeft tot nu toe meer dan 7 miljard euro uitgegeven aan de opvang van Syrische vluchtelingen.

 Bron: turksemedia.nl

Be the first to comment on "NOS: Europa wilde helemaal geen vrienden zijn met Turkije, maar is nu noodgedwongen”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*