Nederland schendt steeds meer mensenrechten door opkomst extreemrechts

In Nederland hebben in de afgelopen jaren steeds meer ernstigere mensenrechtenschendingen plaatsgevonden, blijkt uit een rapport over de mensenrechten in Nederland van de Sabahhattin Zaim Universiteit in Istanbul.

“Het is heel belangrijk dat een land dit inziet en probeert oplossingen te vinden. De autoriteiten bevestigen dat er ernstige mensenrechtenschendingen hebben plaatsgevonden in Nederland. We willen Nederland niet kwetsen of onderdrukken en hebben enkel de schendingen in kaart gebracht”, zegt Prof. Dr. Kadir Canatan dinsdag tegen persbureau AA.

Canatan meldt dat de oorzaak van deze mensenrechtenschendingen in Nederland ligt bij de opkomst van extreemrechts in het land: “We kunnen de schendingen onderverdelen in drie delen. De uitspraken van de extreemrechtse Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid dat ze Nederland zullen zuiveren van de Islam hebben de moslims in Nederland in een kwaad daglicht geplaatst. Ten tweede is er discriminatie op de arbeidsmarkt. Jongeren krijgen geen stageplek en hebben te maken met bewezen openlijke discriminatie. Als derde zijn dat de negatieve vooruitzichten op religieuze organisaties en Islamitische scholen. Deze instanties krijgen met harde kritiek te maken dat ze de integratie zouden belemmeren. Deze kritiek gaat soms zo ver dat er een recht wordt geschonden. Deze discussies hebben zelfs ertoe geleid dat Tweede Kamerleden van Turkse afkomst uit hun partij zijn gezet.”

Canatan zegt dat het begrip voor een multiculturele samenleving steeds meer begint te verdwijnen: “Mensen beginnen de etnische diversiteit in Nederland steeds meer te zien als een probleem. Moslims en allochtonen zijn hierdoor het doelwit geworden van kritiek.”

Politieke partijen

Canatan merkt op dat de slappe houding van de overige partijen ervoor hebben gezorgd dat het probleem zich heeft kunnen vergroten. “De huidige partijen moesten een front vormen tegen extreemrechts. Dat hebben ze niet gedaan omdat ze bang waren kiezers te verliezen, voornamelijk vanuit de kant van extreemrechts.”

Andere landen

Publicist, keynote speaker en strategisch adviseur Frank van der Linde schreef eerder in een artikel dat Nederland eerst naar zijn eigen schendingen moet kijken. “Door ons heel erg bezig te houden met mensenrechtenschendingen in andere landen, zien we “de balk in ons eigen oog niet meer”, om maar eens een Bijbelse spreuk te gebruiken. Want zo goed hebben we het de afgelopen jaren, eeuwen niet gedaan. Ten eerste de slavernij. Nederland was een van de laatste landen die de slavernij heeft afgeschaft en heeft tot op heden nog nooit officieel zijn excuses daarvoor aangeboden. Daarnaast zijn Nederlandse bedrijven al jaren betrokken bij mensenrechtenschendingen. De meest zichtbare mensenrechtenschending op Nederlands grondgebied is wel de omgang met asielzoekers. Hiervoor worden we inmiddels op de vingers getikt door diverse internationale instanties, waaronder Amnesty International”, aldus Van der Linde.

Bron: Turksemedia.nl

Be the first to comment on "Nederland schendt steeds meer mensenrechten door opkomst extreemrechts"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*